Una dada més per reutilitzar: els catalans quasi doblem en dos anys l’ús de plàstics d’un sol ús

Segons l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), en només dos anys els catalans quasi van doblar l’ús de safates d’un sol ús. Es va passar de 238 milions l’any el 2018, a més de 406 milions el 2020. Aquestes xifres només comptabilitzen els productes que s’envasen al mateix establiment, no aquells productes que ja venen així del fabricant industrial.

Aquestes safates d’un sol ús han proliferat molt a supermercats o al petit comerç d’alimentació per embolcallar productes frescos i substituir les bosses transparents de compra a granel. Segons una notícia al diari Ara, cada català ha passat de consumir 32 safates d’un sol ús en un any, a fer-ne servir 53.

Això fa molt difícil lluitar contra el plàstic i les bosses que havia començat amb l’ús de bosses de cotó. Perquè el que guanyem per aquell cantó, l’estem perdent per la banda de les safates de plàstic d’un sol ús, que no tenen cap tipus de normativa per a la seva reducció com sí que passa amb les bosses de plàstic que des de l’1 de gener de 2021 estan prohibides.

 En el cas de les safates de plàstic d’un sol ùs, es considera que el paper de film que embolica les safates no es recicla i la pròpia safata, en comptar amb materials barrejats, té complicacions per al seu reciclatge.

Aquestes dades només corroboren la importància que té reutilitzar envasos. Una filosofia que des d’Ètica promovem a través de la venda de productes de neteja per la llar i higiene corporal a granel. Ja sigui amb un envàs que el client porta des de casa com adquirint un envàs que pugui ser reutilitzat en posteriors compres. A Ètica pesem l’envàs per treure la tara i l’omplim de producte, de manera que el client només paga per la quantitat de producte que s’endú i pot anar fent servir el mateix envàs en properes compres, un cop ha quedat buit.

La Generalitat ja està preparant una nova llei de residus, precisament, que vol promoure més la reutilització com a alternativa als envasos d’un sol ús.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Shopping Cart