En ple debat sobre l’acció climàtica i com reduir la contaminació i els residus, cada vegada més els pobles i les ciutats estan buscant mecanismes per potenciar la sostenibilitat, l’ús d’energies verdes i renovables. En aquesta tendència, els ciutadans també poden aportar el seu granet de sorra generant cada vegada menys residus i potenciant l’adquisició de productes que es puguin reutilitzar o que generin el mínim de residus.
Ens trobem en l’anomenada filosofia ‘Zero Waste’ que aplica una formula basada en cinc ‘R’: reduir, reparar, reutilitzar, recuperar i reciclar. Totes elles busquen disminuir l’impacte ambiental de les nostres accions i a llarg termini deixar un planeta millor als nostres fills i filles.
Per això, et proposem 8 raons per incorporar els conceptes de ‘Residu zero’ en el teu dia a dia:
Cada dia s’acumulen tones de residus (molts d’ells van a parar al mar, boscos o espais naturals). Es tracta no tant de reciclar els residus, sinó complementar-ho amb la reducció dels que generem i reutilizar perquè el reciclatge sigui menys necessari.
Realitzar una compra conscient i preguntar-nos què hi ha darrere dels productes que comprem o quin impacte ambiental poden tenir. Això ens pot fer uns consumidors més responsables i consumir de manera més sostenible, cosa que implica entre d’altres:
- Comprar el necessari
- Allargar la vida útil de les coses
- Reutilitzar tot el que es pugui
- Reparar sempre que sigui possible
- Apostar per productes que durin
- Valorar l’impacte ambiental i social de cada producte
- Evitar embalatges innecessaris
- Evitar tòxics
La compra de proximitat afavoreix el teixit econòmic i social dels nostres pobles i ciutats. Evitem que els productes viatgin milers de quilòmetres. I permetem que tinguin vida els petits negocis, oferint un tracte proper i personalitzat als clients.
Encara que molta gent pensi que una compra més sostenible i ecològica comporta una major despesa, aquest nou estil contribueix a estalviar diners. Per una banda, es redueixen les necessitats materials i, per tant, compres menys coses. Per l’altra, aprofites més el que tens, reutilitzant, tenint cura o reparant… i fent que compris menys a mitjà i llarg termini.
La generació de residus contribueix a les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Per això, reduir residus provoca també reduir la nostre pejtada de carboni i fer front a la crisi climàtica per aconseguir un futur més sostenible per a les generacions que vindran.
El missatge Zero Waste també es preocupa de la preservació de les espècies del planeta. Habitualment molts productes quotidians es fabriquen amb matèries primeres que s’extreuen de la naturalesa amb un fort impacte ambiental. A més, molts residus com els microplàstics o els abocaments tòxics poden alterar els ecosistemes.
En el cas dels aliments hi ha una quantitat increïble que es malbarata o es tira. Es pot reduir, comprant a granel les quantitats que necessitem i, al mateix temps, evitem nous envasos o en reutilitzem.
Apostar per un estil de vida més sostenible i amb menys residus no només és bo per al nostre present. També és una manera d’assegurar les generacions futures podran gaudir d’un planeta més net, saludable i amb recursos.
En definitiva, el millor residu sempre serà aquell que no generem.